Kostsamma fuktskador vanligast i badrum

Vattenskador i svenska hem kostar årligen ungefär fem miljarder kronor. Oftast uppstår fukt- och vattenskadorna i våra badrum. Det finns alltså all anledning att vara noggrann och anlita riktiga hantverkare när du ska göra om ditt gamla badrum så att det säkert blir fackmannamässigt utfört.

“Ju mer förberedd du själv är desto större möjlighet har du att bli nöjd med din badrumsrenovering”

En badrumsrenovering kan bli lika dyr som en splitterny bil. Men det går naturligtvis att komma undan billigare än så utan att tumma på säkerheten i ett våtrum.
Börja med att ta in en skriftlig offert så kan du själv kan se svart på vitt vad du får för dina pengar. Fråga alltid om du är osäker, då kan de hantverkare du har kontakt med hjälpa dig att förklara det som känns knepigt. Med en skriftlig offert i handen blir det oftast lättare att förstå varandra.

Om du själv är ovan att bygga och kanske känner dig osäker kan du komma en bra bit genom att just våga ställa frågorna som känns “dumma” och sen läsa på en del själv. Ju mer förberedd du är desto större möjlighet har du att bli nöjd med slutresultatet.

Om du köper hjälp, det gäller både tjänster och varor under renoveringen, se till att spara alla kvitton. De ger dig garanti!

Bygg efter behov

Hur vill du att ditt framtida badrum ska funger? Vilka behov har du och eventuellt andra i hushållet? Ska ni ha badkar eller dusch? Är det viktigt med mycket förvaring eller prioriterar du att badrummet ska vara lätt att städa?

Sätt dig ner, själv eller med andra i familjen och prata igenom era förväntningar. Om du är intresserad av inredning och har ekonomi att renovera med jämna mellanrum kan det kännas mycket stimulerande att satsa på ett modernt badrum. Är du tvärtom inte alls road av estetiken, och saknar resurser att ofta göra om i hemmet, bör du kanske istället satsa på en tidlös inredning.

Så frigör du mer yta

Om du har eget hus eller en bostadsrätt kan du ha möjlighet att ändra planlösningen för att få ett större badrum. Men att ändra i grunden ändra ritningen i ett hem på det sättet är ett omfattande renoveringsjobb som i regel kostar en hel del. Fundera på om det är värt det. Finns det något du kan göra för att få plats med en ny tvättmaskin utan att ändra väggarna? Kanske räcker det att offra badkaret och sätta in en ny dusch istället?

I dag har vi gärna större badrum än tidigare generationer. Ibland kan det behövas en större yta för att familjelivet ska fungera. Men ett alternativ kan också vara att sätta in en liten toalett utan dusch och badkar i en annan del av huset om det finns möjlighet att utöka med ännu ett våtrum. Huvudsaken är att du hittar en lösning som fungerar för dig och att det nya våtrummet är fackmannamässigt utfört så du slipper kostsamma skador framöver. Vill du läsa mer om hur du kan renovera badrum i Stockholm? Läs mer här.