Trikåer – inte bara något för balettdansörer

Det är inte ovanligt att man tänker på balett när man hör ordet trikåer. Då behöver man onekligen lära sig mer om trikåer och få fler associationer till ordet.

Trikåer är något som många förknippar med balett. En dans där grasiösa människor gör olika steg och positioner. Det är assemblé, plié, grand plié och arabesque, för att nämna några termer inom dansen. För den som aldrig sett en balett förut må det se ut som små hopp och skutt. Men det kan vara värt att ta sig tid och se en hel balett någon gång då det är väldigt vackert.

Efter att man har varit på en balett och sett dansarna i sina trikåer kan man åka vidare till en tygaffär. Det låter kanske malplacerat, men baletten och tygaffären har en gemensam nämnare. Det är ordet trikå. En balettrikå är ett plagg som liknar strumpbyxor. Går man in i en tygaffär och frågar efter trikåer så hittar man en hel avdelning med tyger på metervara i olika färger och mönster.

Trikåer ett användbart tyg till kläder

Det är många som syr kläder av trikåer. Det är kläder som man vill ha nära kroppen för att de är mjuka och sköna. Några av plaggen som gärna sys i trikåtyger är tröjor, tights och tunna mössor. Det finns verkligen många snygga trikåer att köpa. Det finns många färger och mönster att välja mellan.

Så vill man sy ett plagg och ge bort så kan man nästan alltid hitta ett tyg som passar bäraren. Allt ifrån tyg för den nyfödda bebisen till machomannen går att få tag i. Har man en bra symaskin hemma, kanske helst en overlock, så har man snart sytt sitt eget första plagg i trikå. Att sy mössor till nära och kära brukar gå av rena farten när man väl fått kläm på det hela.