Hållbart är den nya trenden

Med den unga generationens demonstrerande (läs Greta Thunberg) har vi i den äldre generationen kanske äntligen fått upp ögonen för miljön och att leva på ett hållbart sätt för att förbättra klimatet. Det hållbara är därför verkligen inne 2019, i alla fall om vi ska tro Elle Decoration. Vi slänger inte längre och när vi köper är det föremål och möbler som är tänkta att hålla för längre tid. Det gör inget att det är ett dyrare pris, bara det håller för längre tid.

Därför kommer vi troligtvis att se fler möbler med påtaglig kvalitet. Och köper vi inte nytt, köper vi begagnat. Och vill vi inte köpa begagnat, köper vi med återvunnet material. Eller om vi köper nytt, väljer vi företag som har en tydlig hållbarhetspolicy som tillverkar produkter av till exempel tencel eller spillmaterial. Vad är tencel? Det är ett material som består av konstgjort fiber som kommer från cellulosa, från träd som eukalyptus, bok eller gran. Fibrerna i cellulosan behandlas med kemikalier och dras till långa fibrer som kan användas till materialtillverkning.

Den hållbara trenden återspeglas i inredning och renovering

Gissningsvis kommer det hållbara tänket att återspeglas i renoveringarna och inredningen som vi använder i våra hem. Vi kommer troligen att använda mer hållbara måleriprodukter framöver. Åtminstone lär vi se en hel del reklam för målarfärg som sägs vara miljövänlig och ekologisk. Även här kan du faktiskt välja Svanen-märkt. EU har också utarbetat en egen certifiering för miljövänliga produkter som har godkänts av EU:s myndighet med en EU-blomma. De målarfärger som har Svanen-märket eller en EU-blomma har synats och har ett innehåll som har begränsade kemikalier ur miljö- eller hälsoaspekter.

Vill du få tag i miljömedvetna målare? Då kan du läsa mer här.