Ny karaktär på huset med ny takfärg

Att byta panelen eller att måla om huset är nog det första man tänker på när man talar om utvändig renovering av byggnader. Men även taket gör väldigt mycket för hur en byggnad uppfattas. Har du ett plåttak går det att göra ganska mycket för att taket ska bli mer än något som skyddar huset. Det går till exempel att måla om taket i olika färger, dels för att det ska hålla bättre, men även för att ge huset just det utseende som du eftersträvar.

Takfärgen skyddar mot slitage

Till att börja med så hjälper takfärgen till att skydda ett plåttak mot vädrets makter. Den ger metallen ett extra membran som hindrar UV-strålning, föroreningar och nederbörd från att nå själva metallen, vilket gör att taket får en längre livslängd.

Skulle ditt tak ha börjat flagna i färgen bör du därför åtgärda detta snarast möjligt för att taket ska hålla.

Stäm av takfärgen mot väggfärgen

Sen har du stora möjligheter att påverka husets karaktär med hjälp av färgen. Om du ska måla om fasaden eller om du helt enkelt vill förändra husets utseende så gör taket otroligt mycket för hur huset ser ut.

Det måste inte vara klassiskt svart eller tegelrött på ett tak utan man kan gärna ta ut svängarna lite och göra något unikt. Under 1800-talet när det var populärt med snickarglädje och annorlunda färger på fasaderna så vågade man sig även på att måla plåttaken i andra färger. Klarrött, ärggrönt eller mörkbrunt brukar passa väl ihop med klassiska fasadfärger.

Om du har ett modernt hus skulle det säkert kunna bli snyggt med en mörkblå nyans eller varför inte en snygg mörkgrå ton.

Det går idag att få valfri nyans på takfärg så att du kan stämma av färgen exakt mot din fasad, knutbrädor, vindskivor med mera.

Ta hjälp av en kunnig målare

Att måla riktigt snyggt och jämnt på ett plåttak är en konst som det inte är alla som behärskar. Därför bör du ta professionell hjälp av en kunnig takmålare när du vill måla om taket. De känner till exakt vilken färgtyp som bör användas för ditt tak och ser till att färgen appliceras i jämna lager utan ränder eller skarvar.

Ta gärna en titt på www.takmålning.net för att läsa mer om takmålning och för att få offert på målning av taket till ditt hus.