Vintage – är det dagens miljövänliga inredning?

Hur ska vi inreda så miljövänligt det bara går? Den frågan har seglat upp och varit aktuell ett tag nu. Här tänker vi på att det miljövänliga har blivit trendigt – framför allt bland landets unga. Många ungdomar blickar bakåt i stället för framåt. I bloggen http://miriamskafferep.comser vi den unga tjejen Miriam Parkman som både samlar på Vintagekaffekoppar, porslin, inredning och kläder från 1940-talet. Hon har också agerat smakråd i morgonsoffan på TV4.

De unga gillar Vintage

Hon, liksom inredaren Elsa Billgren gillar vintageinredning och är inte främmande från att handla sin inredning från loppis och auktioner. Och finns det något mer miljövänligt än att handla begagnad inredning? Går man regelbundet på loppmarknader landet runt, hittar man många pärlor i form av gardiner, kuddar, väggdekorer och prydnadssaker.

Tillverka nytt i gammal stil

Är man så händig som till exempel Miriam Parkman, kanske man hellre syr sin inredning, väver sin egen matta, eller knypplar sin egen nattygsduk. Då hämtar man inspiration från trender från förr i tiden; från gamla magasin från den tiden och tar fram mönster som publicerades under 1940-, 50- och 60-talet. De unga klär sig också i kläder från denna tid. Var hittar man sådana kläder, om inte på loppmarknader, Myrorna eller syr nya kläder i gammal stil?

Återanvända men på nytt sätt

Ska man inreda i miljövänlig stil gäller det att återanvända begagnade material. Då gäller det att man kan reparera det som råkar vara trasigt. Kanske man kan omvandla det man återanvänder, till något annat? Kan ett hjul rån en spinnrock bli ett soffbord? Kan man använda gamla gardiner som matbordsduk, eller tvärtom?

Vi vill ha dyrare och mer hållbara saker

Många av de klassiska och designade möblerna håller i många år, just för att de en gång i världen tillverkades i ett hållbart material. Är möblerna hela och rena, ökar de dessutom i pris allt äldre de blir. Och detta är också en av trenderna; köper vi något, vill vi hellre köpa dyrare men mer hållbara prydnadssaker. Vi är inte längre intresserade av slit-och-släng-mentaliteten! Ska konsumismen se till slut under detta århundrade?

Kreativt att göra om begagnade saker

Och viljan att återanvända sakerna och göra om dem kanske till något helt annat är ingen dum idé, utan något otroligt kreativt som vi önskar att alla som idag studerar på Konstfack i Stockholm, eller på någon av våra designers ska arbeta med i framtiden. Då blir Sverige ett hållbart samhälle. I framkant. Lycka till, till oss alla!