Så får du ett vackrare golv

Vem vill inte ha ett vackert golv? Oberoende av vad det är för yta så går de flesta golv att fixa till så att det blir fina och fräscha.

Fina nyslipade trägolv

Den här typen av golv mår inte så bra av vatten. Våtmoppa inte trägolv utan dammsug och torka av med en torrmopp. Mindre skador kan du laga själv då det finns oljor och lack som kan användas för punktbehandling. Är det djupare skador så använder man först hårdvax eller träspackel för att fylla igen skadan och sedan tar man på olja eller lack. Om golvet är slitet med repor, jack och vattenskador så skall man slipa det omgående. Golvslipning i Stockholm är lätt att få tag på. När man slipar och behandlar golvet blir det som nytt. De vanligaste behandlingarna är lack, hårdvaxolja och olja. De har alla sin särskilda charm och utseende. 

Rå känsla med sten- och betonggolv

Om man är ute efter en lite mer rustik och rå känsla så kan sten eller betonggolv vara ett bra val. Även om de kan tyckas vara ganska olika så är de båda känsliga för ungefär samma sak. De har små porer och sprickor vilket gör att de lätt missfärgas om en färgstark vätska spills på dem. Om man vill garantera att ens betong- och stengolv håller sig vackra så måste de impregneras och ytbehandlas på ett bra sätt. Undvik syror och slipmedel på betong och stengolv för att hålla ytan slät och blank. Om golvet blivit slitet och fått repor så går det att slipa sten- och betonggolv precis som trägolv. Golvet kan slipas i fyra steg och få en finish som är allt från matt till högblank. När golvet är slipat så väljer man en ytbehandling, för sten och betong finns såpa eller vax. 

Fantasifulla plast- och linoleumgolv

Idag finns det en hel del fina plast- och linoleumgolv i olika spännande mönster. De kan ge mycket karaktär åt ett rum. Ett matt golv i plast eller linoleum blir blankt och fint med lite polish. Vill du göra en större förändring kan du måla golvet med en färg som är speciellt framtagen för dessa material. Med olika färger kan du hitta på egna mönster och sätta en helt unik prägel golvet.

Praktiska laminatgolv

Laminatgolv är mycket slitstarka och behöver inte så mycket underhåll för att hålla sig fina. De tål starka rengöringsmedel så fläckar kan tas bort med lacknafta eller aceton. Precis som plast- och linoleumgolv så kan man polera dom med polish för att få upp glans. De går också att måla om man tröttnat på deras utseende. 

Vi hoppas den här guiden har inspirerat er att ta hand om era golv och fräscha upp de ytor där ni ser att det behövs!