Kan man riva en bärande vägg?

Riva bärande vägg är ingen omöjlighet. Men du ska inte försöka dig på det själv. Ta med dig konstruktionsritningarna till byggkontoret och fråga snällt.

Det enkla svaret på frågan om det går att riva en bärande vägg är: Nej. Du kan inte riva en bärande vägg. Det lite mer komplicerade svaret är: Under vissa förutsättningar. Men då gäller det verkligen att du har tagit kontakt med en riktig byggfirma först.

En bärande vägg är, precis som namnet antyder, bärande för fastighetens konstruktion. Du kan alltså inte bara ta bort en bärande vägg utan att se till att något annat fyller upp i dess ställe. Det kan vara till exempel en konstruktion med stålbalkar. Eller något helt annat. Men det måste i alla fall vara någonting. Annars lär taket rasa in. Om inte direkt, så om ett tag.

Riva bärande vägg – bara om proffsen säger ja

Det första du ska göra om du vill riva bärande vägg i ditt hem, är att ta fram husets konstruktionsritningar. Med dem i handen ska du gå direkt till ett byggkontor och be om ett första omdöme. Då kan du få två svar. Antingen nej direkt, eller ett önskemål om att få komma och titta på plats.

Det är nämligen inte helt säkert att en konstruktionsritning alltid är med verkligheten överensstämmande. I alla fall om huset är gammalt, då kan det ha hänt lite allt möjligt på vägen. Folk kan ju till och med ha fått för sig att riva bärande väggar på egen hand.