Solskydd handlar inte bara om solkrämer

Även ett hus behöver rejält med solskydd, liksom fönster. De moderna fönster som nu tillverkas mäts med ett U-värde. Ju lägre U-värde desto bättre skydd mot den varma och skadliga solen har de. Förutom solskydd på själva fönster kan man även skaffa solskydd till huset genom att montera upp markiser, persienner och jalusier. Alla har lite olika för- och nackdelar. Här går vi igenom dem ett och ett.

Markiser

Markiser är de slags solskydd som är mest effektiva när det kommer till att skydda mot stekande sol. Hela rummet innan för markisen, skyddas mot den heta solen. Det gör att när man kommer hem, efter att solen har legat på hela dagen, på fönster och fönsterkarm och fönsterbräda, så har hela rummet skyddats av markisen. Markiser är också de slags solskydd som gör hela fasaden fin och förfinar vilket hus som helst.

Persienner

Dessa solskyddande produkter är de som mest effektivt skyddar själva fönsterglaset, men inte resten av fönstret. Persiennerna skyddar de möbler som är möblerade precis i närheten av fönstret. Persienner gör också så att ingen utomstående kan titta in, så de är ju på det sättet mest skyddande mot insyn utifrån. Nackdelen med persienner är bara den, att även om fönsterglaset skyddas mot en varm sol, så skyddas inte resten av fönstret, och fönstret värmer rummet innanför. Dessutom är det inte alltid så att man önskar en heltäckande persienn för fönstret när man är inomhus, utan man vill ofta kunna titta ut i alla fall.

Jalusier

Jalusier är som persienner men gjorda av gardinstyg. Persienner är antingen gjorda av aluminium, plast eller trä. Jalusier kan vara gjorda av bambu eller gardinstyg. De är mer för utseendets skull och kan gott och väl ersätta gardiner för fönster. Jalusierna är inte så effektiva mot solens heta strålar, utan hängs upp mest för att få en mer hemtrevlig inredning.

Gardiner

Gardiner är mycket effektiva mot solen, om man har gardiner av ett lite tjockare slag. Det finns ju gardiner som är av tunt, tunt tyg och inte skyddar mot någonting, men är de av slitstarkt bomull så kan de skydda fönstret rätt så effektivt.

Läs mer här om du önskar du dig fina markiser i Stockholm.