Renovera är miljövänligt

Det är riktigt inne med miljövänligt tänkande. I år kommer vi se att det slår igenom stort, både i koja och i slott. Både de riktigt rika och de riktigt fattiga kommer att vilja inreda och leva och bo på ett mer miljövänligt och hållbart sätt. Nog om vi ska tro på inredningsexperter och siare inom det närmaste årets trender.

Inredningen tillbaka till 1990-talet

Elle Decoration tar oss tillbak till 1990-talet. Att inreda handlar inte längre om att köpa nytt och släng det gamla. Mer handlar det om att renovera om. Måla om, lägga på nytt kakel eller återanvända det vi har. Särskilt när det kommer till mer hållfasta material, vill man behålla det för längre tid. Därför är trenden i år att använda sig av material som håller hög kvalitet, istället för att köpa det billiga men slänga det när det har blivit för slitet.

Återanvänd så mycket som möjligt

Den som har tröttnat på väggarna, golven och innertaken hemma kan anlita en snickare som kommer och målar om. Har du inte tapeter som lämpar sig för ommålning, kan man tapetsera om med en vävtapet. Efter det är det bara att måla om hur många gånger som helst. När du väl har tröttnat på väggfärgen, är det bara att måla om allting. En vävtapet är bättre för dem som inte vill riva ut tapeterna gång efter annan, utan som vill kunna måla om hemma.

Så kan du renovera hemma

På samma sätt kan man måla om kaklet som kanske sitter i köket. Man kan även måla om köksskåp och luckor och på så sätt förnya inredningen i köket. På samma sätt kan du även måla om kaklet i badrummet och klinkern som du har på golvet. Att måla om stenskivor är däremot inte att rekommendera. Men stenmaterial håller tills det går sönder, det vill säga, man tappar ett klot, en yxa eller något annat tungt på det golvet. Det håller i nästan en evighet. Målar du om kaklet och klinkern får du nyrenoverade ytor i badrummet, för en spottstyver. Dessutom får du en ren yta som inte är sliten.