När du vill ha färggrannt!

Färgerna inför 2019 går i liknande nyanser som tidigare, under 2018. Vi ser att både grönt fortsätter att dominera, liksom rosa och alla nyanser av jordfärger, som sandbeige, kaffebrunt, stråfärger och varmare, rökiga färger i vinrött/beiget. Även de starka färgerna fortsätter dominera i inredning under 2019. Här tänker vi på den starka lila/vinröda/rosa färgen som var så populär under hösten 2018, liksom den turkosa nyansen i stark och klar färg. De blir mycket vilsamma om de kombineras med naturfärger som beige, brunt och mossgröna färger. Dem kan man addera i valet av möbler i inredningen.

Addera andra mönster till färgerna

Ikea har visat att de gillar inredning som går helt i monokromt, med en enda färg i rummet. Känslan man får är att man flyter i färgen.

De adderar både mönster och storblommigt på tapeter och textilier på till exempel soffor. De hänger även konstlös konst på väggarna (bara ramarna alltså). Då går oftast färgerna på ramarna i samma färg som den målade väggen. Följer man dessa färgtrender blir det ofta mycket fräscht hemma och det känns uppdaterat. En annan fördela med att måla om hemma är att man får så rena och fina ytor, om du bara är noggrann med underarbetet innan du smäller upp en fin tapet.

Så får du fina nya färger hemma

Du vet väl hur du ska göra? Om inte, väljer här en enkelt beskrivning på hur du arbetar med underarbetet innan du målar eller tapetserar om.

  1. Börja med att riva ut den gamla tapeten. Även om du har en målad vägg, ligger det en vävtapet under målarfärgen. Det är denna som dum ska riva ut. När du väl har börjat riva i tapeten kommer du att se att under den kommer det att finnas ännu fler. Riv helst bort alla tapeter som du upptäcker.
  2. När du har fått bort alla tapeter, så är det att börja spackla. Köp spackel och en spackelspatel. Spackla ett kryss över ojämnheterna i väggen. Efter det bör du vänta tills spacklet har torkat. När det har torkat, bör du slipa spacklet så att det inte finns kvar några vassa kanter.
  3. När allt spackel är slipat och du har spacklat över alla ojämnheter är det sedan dags att tapetsera. Ha ett stort bord till hand, då får du en arbetsbänk som du lägger tapetvåderna på och mäter upp dem. Sedan klipper du till dem och lägger på lim. Till sist är det bara att hänga upp dem. Ha en tapetspatel till hands och en flat borste. De ska du använda till att jämna ut tapeten jämnt fördelat över väggarna.

Tyckte du det där lät komplicerat. Anlita en professionell hantverkare som gör arbetet åt dig. Då vet du att det blir snyggt. Här får du tips på en målerifirma i Stockholm: http://www.målerifirmastockholm.biz.