Ett golv kan avgöra allt

Hur snygga golv har du där hemma? Har du plastmattor, heltäckningsmattor eller har du kanske gediget trägolv? Följde golvet bara med på köpet eller har du själv valt och lagt in det med omsorg? 

När du flyttar in i en bostad kanske du redan har förälskat dig i rummet, balkongen, utsikten eller i ett underbart parkettgolv. Har du ens tänkt på att det kan vara en smart investering att slipa ett parkettgolv innan visning och försäljning av lägenhet? 

En golvslipning tar inte mer än en dag att utföra och gör en enormt stor skillnad för hela rummet. Ska du göra en sådan satsning så se till att göra den redan innan mäklaren beställer fotografering och styling. Redan på de proffsfoton som tas inför en visning kommer det att framgå tydligt hur din golvslipning har gett helt nytt liv åt en gammal och välvårdad fiskbensparkett. Ett sådant parkettgolv är inte bara vackert, det är också eftertraktat.

Hur går det till?

Kontakta en golvläggare som även erbjuder golvslipning och be dem räkna på vad det skulle kosta hos dig. De behöver veta vad du har för typ av golv, hur stor yta det rör sig om samt i vilket skick golvet är idag. Förhoppningsvis finns där mer att ta av. Ett parkettgolv sägs klara ca 3-4 slipningar innan det måste bytas ut helt. 

Det är bra om du vet vilken typ av behandling du vill ha på golvet efter slipning – lack, hårdvax, olja eller betsning. Vill du lägga i pigment i någon av behandlingarna för att skapa en mörkare eller ljusare nyans? Vet du inte själv eller är du osäker så kan du naturligtvis få rekommendationer utifrån det golv du har. Här är det också viktigt att ta hänsyn till hur hårt golvet kommer att slitas. Olika behandlingar skyddar golvet olika bra. 

När det är dags

Den dagen då golvfirman kommer till dig har de med sig en tung och trygg golvslipningsmaskin. Denna är de naturligtvis väl vana att hantera så för dem är det en småsak att bära upp den till tredje våningen. De vet direkt vilket tryck de behöver för golvets yta och de vet i vilken hastighet de ska köra för att få en så jämn och fin yta som det bara går. Har du tur så är det dessutom en slipmaskin som är så kallat dammfri, vilket innebär att maskinen är kopplad till en dammsugare så det blir mindre trädamm i luften.