Traditionen kräver stenskiva i Göteborg

Det känns naturligt att välja stenskiva i granit om man bor i Göteborg. Det får en att tänka på klipporna. Annars kan det förstås också vara fint med marmor.

Längs Bohusläns kuster och ute i skärgården finns det gott om klippor. Särskilt tänker man kanske på den vackert röda bohusgraniten. Här är också stenhuggning ett yrke som har långa traditioner. Redan på artonhundratrettiotalet bröt man första gången granit som skulle användas i Marstrands fästning.

För den som har ett hus i trakten av Göteborg kan det därför kännas som att man förvaltar en tradition när man väljer en stenskiva. Just granit är ett utmärkt material för bänkskivan i köket. Det är inte bara mycket vackert utan även väldigt hållbart. Den kan hålla sig fin i årtionden bara den torkas av med jämna mellanrum.

Marmor är ett alternativ i valet av stenskiva

Det finns granit i många olika nyanser, alltså inte bara som den röda graniten som vi känner från klippstränderna. Man kan få granit som drar åt rött, orange eller gult, eller till och med vitt, blått eller svart. Ett annat material som är vanligt att använda i stenskivor, är marmor. I den eleganta patriciervillan kan detta kännas helt rätt.

När det gäller marmorns ursprung tänker man kanske främst på Italien, men marmor är också relativt vanligt i Sverige. Det finns till exempel grön marmor från Kolmården eller ljus så kallad Ekebergsmarmor. Med en stenskiva i marmor krävs det dock att man tänker lite mer på underhållet och är lite försiktigare vid användning och rengöring.