Så ska du inreda kök

Hur gör man när man renovera kök? Finns det branschregler om hur långt det ska vara mellan diskbänk, spis och hur stort utrymmet ska vara till ugnen?

Konsumentverket tog redan på 1950- och 60-talet från några sådana råd:

  • Vid spisen bör du ha cirka 80-120 centimeter där du kan ställa saker.
  • Vid diskhon behöver du minst 60-80 centimeter stor yta där du kan ställa saker. Det bör dessutom finnas kompletterande beredningsytor förutom spishällen och diskho.
  • Dessutom ska det inte vara för långt mellan spis, diskho och kyl.
  • Mellan köksinredningen och matbordet bör det vara minst 120 centimeter.
  • Mellan diskbänk och överskåp bör det vara cirka 50 centimeter.
  • Standardhöjd på arbetsbänk bör vara mellan 85-95 centimeter över golvet
  • Skivan till arbetsbänken bör ha ett djup på 60 centimeter och inte sticka ut mer än 3 centimeter från skåpet.
  • Framför ugnen bör du ha minst 120 centimeter fri passage.
  • Sockeln bör vara 10 centimeter hög

Planera med 3D program för verklighetstrogen köksrenovering

Allt detta bör ju rimligtvis ett byggföretag känna till som arbetar med köksrenoveringar. Ska du planera köket är det mycket praktiskt att ha ett 3D program på din dator som ger dig chansen att se det nya köket från olika vinklar. Då vet du hur det kommer att bli. Dessutom blir det lättare för byggföretaget att genomföra köksrenoveringen så som du önskar.

Dessutom är det viktigt att dem som du anlitar för köksrenoveringen har alla certifikat och kan bygga med våtrum så att det inte uppstår komplikationer eftersom det är så mycket vatten som hanteras i kök, varje dag. Förutom köksfläkt är just korrekt bygge kring vatten och våtrum det allra viktigaste. Liksom badrum är det viktigt med material, lutning, isolering och rätt hantering. För att få tag i en hantverkare som är seriösa gäller det att titta på hur de har organiserat sitt företag.

Det är viktigt när du anlitar byggföretag

Har de egen ansvarsförsäkring? Har de garantier, på till exempel nöjd-kund-garanti? Eller garantier på sitt arbete efter slutförd köksrenovering? Har de rätta certifikat och utbildning? Allt sådant är viktigare än priserna. Även om de skulle ta ett lägre pris, och du inte blir nöjd, är det inte värt de lägre priserna om det inte blir rätt. Till exempel måste de kunna VVS, och installera rör rätt som inte skadas av hantering. Ett seriöst byggföretag visar vilka kunskaper de har och till exempel om de har certifikat från Byggkeramikrådet och har rätta utbildningen och certifikaten. Läs mer här om ett kompetent och kunnigt byggföretag för köksrenoveringar.