Furu kommer starkt igen

Är det något man kan vara säker på gällande inredning och mode så är det att saker kommer tillbaka. Det som är extremt hett under en period kan drabbas av överhettning och därför – på nolltid – bli totalt iskallt och otrendigt. Men, man kan vara trygg med att denna trend – förr eller senare . också återkommer. På gott och ont, ska tilläggas. Lyckligtvis så har inredning lite längre cykler än vad klädmode har och tur är väl det då en ekonomisk ruin skulle drabba många. Skulle man fullt ut hänge sig åt inredning, följa varenda trend och renovera efter vad som för tillfället är på tapeten så skulle man också behöva ett väldigt stort bankkonto. Det är naturligtvis ohållbart.

Därför så brukar tipset vara att inreda med klassiska material och därefter applicera med moderna saker som visar att man hänger med. En tidlös, klassisk bas att utgå från och spännande, moderna grenar behöver inte kosta så mycket pengar och har samtidigt fördelen i att man som privatperson hela tiden kan utveckla ditt hem och genom detta också få mer personlighet i detta.

På tal om material som återkommer. Om du skulle fråga någon om ett material som de aldrig skulle använda i sitt hem så är furu ett svar som många skulle ge dig. Furu i köket, furu i gillestugan, furu på golv och furu på paneler – en beskrivning av den svenska idyllen och en klassisk genomgång av ett typiskt 70-tals-hem. Alla hade furu – ingen ville ha det i framtiden och i den egna bostaden. Trodde man.

Nu är det nämligen dags igen. Ser man till inredningstrender så är furu nämligen det hetaste materialet. Kul, tycker vi och det gör vi då många verkar ha missat fördelarna med detta träslag. Dels är det vackert, dels är det billigt och dels så skänker det trygghet och värme till ett hem. Vi skulle dock inte tipsa om att totalt riva ut allting i hemmet och ersätta detta med furu. Lite måtta får man ha. Men varför inte lägga in exempelvis ett furugolv?

Ta hjälp för att lägga ett furugolv

Ett furugolv är skönt att gå på. Det kommer av att furu är ett mjukt träslag som ger en härlig svikt då man sätter ned fötterna. I och med detta så tycker vi att exempelvis sovrummet är ett bra rum att lägga ett furugolv i. Dels så ger ett trägolv harmoni och i sovrummet så behöver man lugna färger och naturliga material för att kunna slappna av efter en stressig vardag.

Furugolv är dessvärre inte lika gångbart i köket där man har ett större slitage och där mjukheten kan vara en belastning. Förvisso så finns det ytbehandlingar som hjälper och skyddar, men i köket brukar exempelvis ek vara bättre – detta då ek är betydligt hårdare än furu. Dessutom brukar furu ha glipor mellan plankorna och det gör att det blir svårare att städa. I ett kök – där man av hävd sölar mycket – så måste man även ha städning och en enklare sådan som parameter då man väljer golv.

Ett råd är att ta hjälp med att lägga in ditt furugolv. Dels så blir resultatet bättre och du får ett golv som håller länge, dels så är det inte så dyrt. Det senare förklaras delvis av att furugolv är relativt billiga och delvis av att den professionella hjälpen i form av en golvläggare inkluderas i Rot-avdraget. Det gör att du kan – med ett årligt tak på 50.000 kronor – kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden för den golvläggare du anlitar. Det är något som gör stor skillnad i slutändan.