Takmålning i Stockholm förstärker intrycket av huset

Det är lätt att låta fantasin skena när man hör “takmålning i Stockholm”. Tankarna svävar lätt bort till Michelangelos bibliska målningar i sixtinska kapellet.

Vad tänker du på när du läser “takmålning”? Tankarna går kanske direkt till konstnären Michelangelo och hans berömda takmålningar i sixtinska kapellet. Han gjorde sig berömd för att måla fantastiska scener ur skapelseberättelsen – i taket. Det är vad man kan kalla takmålningar som heter duga.

Sedan är det dock så att det finns en annan form av takmålningar. En form som kanske är mer aktuell i det här sammanhanget. Det gäller den typ av takmålningar där man helt enkelt målar på takets utsida. Ofta i en och samma enhetliga färg, och inte sällan för att färgen sedan tidigare börjat flagna.

Takmålning – eftersom vädret sliter

Det är framför allt den senare varianten som skulle bli aktuell om du exempelvis googlade “takmålning i Stockholm”. Visst, det är mycket möjligt att du skulle kunna hitta en målare som skulle kunna tänka sig att måla nakna bebisar från Bibeln på ditt tak, men det är sannolikt inte en sådan förfrågan takmålarna skulle förvänta sig.

Däremot är inte den traditionella takmålningen, det vill säga att man målar om utsidan på taket om färgen har bleknat eller slitits sönder, inte fy skam. Det kan till och med vara någonting som förändrar helhetsintrycket av hela huset. Taket slits ordentligt av väder och vind, och det är egentligen inte så konstigt att det förr eller senare behöver förstärkas med lite extra färg.